Wir trauern um

Adjutant
Fernand Boeckenaere

Belgien - Rijkswacht Brigade Aalst - B -

 
 
Todesursache Hingerichtet durch Besatzungstruppen
Todestag 24.August.1944
Alter 44 Jahre
Dienstjahre 23 Jahre
Waffe --

Fernand Boeckenaere kam 1899 als Sohn eines Gendarmen zur Welt und trat 1921 ebenfalls in die Gendarmerie ein. Als Adjutant wurde er schließlich Kommandant der Polizeidienststelle Aalst.
Nach Ausbruch des zweiten Weltkriegs trat er der Widerstandsgruppe RITA bei. Durch seinen Einsatz wurden vermutlich mehrere Hundert Bürger der Region Aalst vor Tod und Gefängnis bewahrt.Gegen Kriegsende wurde er denunziert und in Gent von deutschen Besatzern gefangen genommen.Trotz Haft und Folter weigerte er sich standhaft, die übrigen Mitglieder der Widerstandsgruppe zu verraten. Am 24. August 1944 wurde er deshalb in Oostakker standrechtlich erschossen, seine Leiche verscharrt. Seine sterblichen Überreste wurden im Oktober 1944 geborgen und am 9. November 1944 feierlich in Gent begraben.*****************************************************************
Als zoon van een Rijkswachter werd Fernand Bouckenaere op 15 april 1899 te Zelzate geboren. In het voorbeeldig spoor van zijn vader wordt hij op 16 februari 1921 ingelijfd bij de Rijkswacht. Door zijn inzet wordt hij al vlug keuronderofficier. Adjudant Fernand Bouckenaere wordt uiteinde-lijk Brigadecommandant te Aalst.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kan hij zich niet neer-leggen bij de bezetting. Hij sluit aan bij de verzetsgroep RITA. Door zijn inbreng heeft hij honderden Aalstenaren van de dood gered. Op het einde van de oorlog wordt hij ontboden naar Gent. Hij is verklikt en wordt door de Duitsers aangehouden. Ondanks de opsluiting en folteringen kan men hem niet tot spreken dwingen, noch zijn makers en Vaderland te verraden.

Te Oostakker wordt hij op 24 augustus 1944 gefusilleerd. Zijn lichaam wordt op 24 oktober 1944 ontgraven en op 9 november 1944 plechtig herbegraven te Gent.

Quellen:
Internet Belgien
http://ilse-uyttersprot.be/actua/herdenking-van-de-bevrijding-en-onthulling-van-het-monument-adjudant-fernand-bouckenaere


©- odmp.info -Officer Down Memorial Page CE Central Europe 2012